Interakcje leków z pożywieniem
Zażywasz leki, ale nie wiesz, że część z nich może wchodzić w interakcje z pożywieniem....Najczęstsze interakcje leków z pożywieniem.
- Interakcje pomiędzy lekami a tłuszczami,
Lekami należącymi do grupy, która wchodzi w interakcje z tłuszczami są:
-
Leki przeciwdepresyjne- skutkiem interakcji są: zaburzenia świadomości, drgawki, zaburzenia snu, zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi,
-
B-adrenolityki- po wystąpieniu interakcji może dojść do: zwolnienia czynności serca, niedociśnienia tętniczego, niewydolności serca,
-
Leki przeciwpasożytnicze- możliwe skutki uboczne: bóle i zawroty głowy, kaszel, łysienie, świąd,
-
Leki rozszerzające oskrzela- możliwe skutki uboczne: zaburzenia rytmu serca, kołatanie serca, zmniejszenie ciśnienia, bóle głowy, zaburzenia snu.
Aby uniknąć interakcji należy unikać posiłków o dużej zawartości tłuszczów, tzn. w czasie zażywania leku nie jeść tuż przed lub tuż po, posiłku bogato tłuszczowego.
Nie należy też spożywać posiłku bogato tłuszczowego 2h przed i 1h po przyjęciu leku.
- Interakcje pomiędzy lekami ( przeciwdepresyjnymi, nasercowymi- z naparstnicy) a błonnikiem pokarmowym zmniejszają stężenia tych leków we krwi, co powoduje osłabione działanie leków.
Aby uniknąć interakcji leków z błonnikiem nie należy spożywać posiłków i produktów o dużej zawartości błonnika przez min. 2h przed i 1h po przyjęciu leku.
- Interakcje pomiędzy lekami ( chemioterapeutykami stosowanymi w leczeniu podwyższonego stężenia wapnia w chorobach nowotworowych, antybiotykami, lekami stosowanymi w osteoporozie)a jonami wapnia. Jony wapnia zmniejszają wchłanianie leków, co może skutkować brakiem efektów terapeutycznych leków.
Aby uniknąć interakcji leków z produktami bogatymi w wapń nie należy spożywać produktów bogatych w wapń przez min. 2h przed i 1h po przyjęciu leku.
Należy jednak pamiętać, że przy kuracji antybiotykami należy spożywać m.in. jogurty i kefiry, ale zachowując odpowiedni odstęp czasu.
- Interakcje pomiędzy lekami ( przeciwdepresyjnymi MAO, lekami stosowanymi w leczeniu zakażeń żołądkowo-jelitowych, lekami stosowanymi w gruźlicy płuc) a tyraminą. Tyramina powstaje z rozkładu białek długo przechowywanej lub fermentowanej żywności, takiej jak: dojrzewające sery, niektóre wina, produkty mięsne i owoce.
Leki hamujące działanie enzymu monoaminooksydazy hamują również metabolizm tyraminy, podnosząc jej poziom we krwi, czego efektem jest:
-
gwałtowny wzrost ciśnienia krwi
-
uczucie kołatania serca
-
bóle głowy
-
mdłości
-
wymioty
Aby uniknąć interakcji należy unikać spożywania żywności długo przechowywanej, sfermentowanej, niepasteryzowanej.
- Interakcje pomiędzy lekami a składnikami soku grejpfrutowego, który powoduje wzrost stężenia leku we krwi.
Do leków wchodzących w interakcje z grejpfrutem lub sokiem grejpfrutowym są:
-
statyny zmniejszające poziom cholesterolu
-
leki przeciwhistaminowe, które w interakcji z grejpfrutem mogą spowodować zaburzenia rytmu serca
-
blokery kanału wapniowego (obniżające ciśnienie)- po wystąpieniu interakcji może dojść do znacznego obniżenia ciśnienia krwi i zawrotów głowy
-
leki uspokajające
-
leki stosowane w chorobie refleksowej przełyku
Aby uniknąć interakcji nie należy spożywać grejpfrutów min. 4h przed i 4h po przyjęciu leku.
Podobnie do grejpfrutów działają: pomelo, gorzka pomarańcza, kwaśna limetka.
- Interakcje pomiędzy lekami a kofeiną powodują nasilenie działania leków, do których należą:
-
preparaty teofiliny stosowane w astmie oskrzelowej i w przewlekłym zapaleniu oskrzeli, przyjmowane u pacjentów pijących 2-3 szklanki kawy dziennie powodować: bóle głowy, niepokój, bezsenność, zaburzenia snu, kołatanie serca,
-
kwas acetylosalicylowy.
Aby uniknąć interakcji należy ograniczyć spożycie napojów kofeinowych oraz zachować min. 2h odstępu pomiędzy wypiciem napojów z kofeiną a zażyciem leku.
- Interakcje pomiędzy lekami a witaminami i składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety:
-
Wit. E przyjmowana przez pacjentów zażywających leki hamujące krzepnięcie krwi, może spowodować powstanie krwotoku. Dodatkowo pacjenci przyjmujący leki hamujące krzepliwość krwi nie powinni spożywać produktów bogatych w witaminę K.
-
Suplementacja potasem przy równoczesnym przyjmowaniu leków z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (stosowanych przy nadciśnieniu) powodować może: zaburzenia rytmu serca, osłabienie mięśni, senność, bóle głowy.
Należy zawsze informować lekarza o przyjmowanych suplementach diet.
- Przyjmowanie preparatów żelaza nie powinno być połączone z piciem herbaty, ze względu na obecność w niej taniny.
Przygotowała Anna Bartosik na podstawi książki: „Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami”, M. Jarosz, J. Dzieniszewski, PZWL 2007.