Jak obniżyć poziom trójglicerydów i dlaczego warto?
Podwyższony poziom trójglicerydów ( powyżej 150mg/dl) zalicza się do zaburzeń lipidowych, występuje często u osób z nadwagą i otyłością, ale nie tylko. Jest kilka zasad dzięki, którym szybko możesz obniżyć jego poziom:
1) zrezygnuj z alkoholu pod każdą postacią
2) unikaj słodyczy,
3) unikaj cukru, miodu, dżemu
4) unikaj słodkich napojów i produktów słodzonych fruktozą
5) spożywaj owoce w ilości nie większej niż 300g dziennie.
Ostatni mój pacjent miał trójglicerydy na poziomie ponad 400mg/dl, po 6 tygodniach diety udało się je zbić do poziomu w normie. Zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia mają kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia-pamiętajmy o tym!
Jakie jest największe zagrożenie wysokich trójglicerydów? Może dojść do ostrego zapalenia trzustki! Sytuacja jest jeszcze bardziej poważna, jeżeli ostre zapalenie trzustki nie ma postaci obrzękowej, tylko martwiczą. W postaci martwiczej zmiany dotyczą trzustki, narządów sąsiadujących, a także odległych, jak nerki, wątroba, układ krążenia, ośrodkowy układ nerwowy- w tej postaci jest niestety duże ryzyko zgonu.
Jakie objawy występują przy ostrym zapaleniu trzustki?
- ból umiejscowiony w nadbrzuszu lub śródbrzuszu, o dużej intensywności, ciągły (występuje u 90% chorych)
- nudności i wymioty (u 80% chorych)
Do ustalenia rozpoznania konieczne jest wykonanie badania jakim jest oznaczenie aktywności alfa-amylazy we krwi i w moczu.
W przypadku, gdy doszło do ostrego zapalenia trzustki, należy pamiętać, że choroba może powrócić, należy unikać czynnika wywołującego, którym może być kamica żółciowa, podwyższone trójglicerydy (szczególnie, jeśli ich wartość jest powyżej 500 mg/dl) oraz picie alkoholu.
Przygotowała: Anna Bartosik na podstawie książki „Choroby trzustki” M. Jarosza i J. Dzieniszewskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.